homlokzati-hoszigeteles.com +36-20-959-4488

Blog

Homlokzati hőszigetelés rögzítés

EJOT
EJOT
2022.06.09 19:25
Homlokzati hőszigetelés rögzítés

Figyelem!

Üreges tégla falazatokban TILOS az ütvefúrással történő furatkészítés! Pár szó a szakszerű homlokzati hőszigetelés rögzités kialakításához, a dűbelek megfelelő választásához.

Az EPS hőszigetelő lapok ragasztásakor a ragasztó helyét és mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy az minden telepítendő dübel alá kerüljön, és felhelyezett állapotban minimum 40%-ban fedje a lapokat. Az EPS hőszigetelő lapok ragasztásánál szükséges a táblák peremeinek ragasztózása a hátoldalon (perem-pont módszer), mert a rögzítetlen lapszélek a termikus terhelések miatt folyamatos, változó irányú fárasztó igénybevételt gyakorolnak a beágyazott üvegszövet-rétegre (matrac-effektus), ami repedezést, így rendszersérülést okozhat.

Figyelem!

Üreges tégla falazatokban TILOS az ütvefúrással történő furatkészítés! Az ütő impulzusok hatására a tégla üregszerkezetének bordái beszakadnak, így a szabályos furat helyett egy szabálytalan alakú „kráter” keletkezik, amelyben még a legnagyobb teljesítményű dübelek sem képesek hatékonyan ellátni a feladatukat. A helyes eljárás üreges tégla falazatokban az ütő impulzus nélküli (ütvefúrás nélküli) furatkészítés. Ehhez a művelethez a speciális SDS-plus KARÁT fúrószárakat javasoljuk, melyek gyorsan és roncsolás nélkül hatolnak be az üreges tégla falazatokba, ezzel biztosítva a stabil rögzítéshez elengedhetetlenül szükséges, szabályos furatgeometriát.

Az EJOT® IDK-N dübelek minimális rögzítési mélysége az adott falazatban 30 mm. A szükséges dübel hosszát úgy kell meghatározni, hogy a rögzítési mélység a rögzítési alapban minden rögzítési ponton biztosítva legyen. Amennyiben egy dübeltípus az adott feladatra a meghatározott négyzetméterenkénti darabszámban megfelelőnek bizonyul, azonos gyártótól származó, azonos működési elvű, ugyanakkor érvényes műszaki értékelésben rögzítetten azonos vagy nagyobb teljesítményű dübeltípus a felhasználási kategóriák figyelembevételével minden további nélkül alkalmazható. Így ahol az EJOT® IDK-N típusú dübel alkalmas a rögzítésre, ott további vizsgálatok elvégzése nélkül, azonos darabszámban alkalmazhatóak az EJOT® H3; az EJOT® H4 eco és az EJOT® ejotherm® STR U 2G típusok.

Irány a Webáruház>>